Tarih: 11 / Mayıs / 2024 //Sayfa hit sayısı:  2405   

Fusarium spp.
Fusarium Kanseri ve Meyve Çürüklügü



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Fusarium kuru çürüklüge neden olan etmenler;
- Fusarium spp.
- Fusarium avenaceum (Fr.:Fr.) Sacc. (teleomorph: Gibberella avenacea R.J. Cooke)
- F. oxysporum Schlechtend.:Fr
- F. roseum Link.:Fr.
- F. solani (Mart.) Sacc. (teleomorph: Nectria haematococca Berk. & Broome) Bu fungal etmenler diger Fusarium etmenleri gibi bitki artiklari içerisinde toprakta canli kalabalirler. Infeksiyonlar ise bulasik fidan ve toprak yoluyla olmaktadir. Özellikle köklerde açilan yaralar toprakla kökenli fungal etmenler giris sagladigi için oldukça büyük önem arzeder. Toprak kökenli hastaliklar ile problemli yerlerde bitkilerin köklerine zarar vermemek ya da zarar açaçak her türlü uygulmadan kaçinmak hastalikla mücadelece uyulacak ilk kültürel önlemdir. Solgunluk etmeni, tropoik ve suptropik iklim kosullari, özellikle kumlu topraklarda daha fazla rastlanmaktadir. Fungal hastalik etmeni olan fungus toprakta misel ve spor formunda, özellikle de dayanikli spor, klamidiospor olarak kis gibi olumsuz kosullari geçirirler. Hastalik etmeninin uzun mesafe tasinmasi genellikle bulasik fidanlar ile olmaktadir. Sulama suyu, toprak isleme aletleri ve bulasik bitki ve topraklar ilede yakin ve uzak mesafelere tasinmaktadirlar. Bu funguslarin 3 çesit eseysiz sporu var, çok rastlanan mikrokonidiler 1-2, makrokonidiler 3-4 bölmeli ve klamidiosporlari ise 1-2 bölmeli ve kalin hücre duvarlidir. Makrokonidiler incelendiginde muz gibi kivrik sporlari ile en iyi sekilde taninirlar. Hastalik etmeni nematod ile bulasik olan alanlarda yagin olarak ortaya çikmaktadir.



Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Hastalik etmeninin belirtileri yaralanmis ya da ezilmis dokulardan baslar ve baslangiçta küçük ve kahverengi renklidir. Çürüyen kökler üzerinde küfler beyaz yada menekse renginde olabilir. Çürüklük ilerleyince, lekelerin oldugu yerlerde bir oyukluk olusmaya baslar ve hastalik etmeni bitkilerde tek tarafli olarak bir dalda ya da sürgünlerde solgunluklara neden olur. Bu tür solgunluklar özellikle hava sicakligin artmasi ile görülmeye baslamaktadir. Bitkilerin iletim demetlerinde tikanmalar meydana gelir ve bunun sonucunda da kahverengi bir renk degisimi odun dokularinda görülmektedir. Hastalik etmeni meyve bahçesi ve depolarda ortaya çikar ve meyvelerin çürümesine neden olabilir.

Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Hastaliktan ari ve sertifikali fidan kullanimi.
2. Dayanikli çesitler tercih edilmeli.
3. Toprak isleme ya da diger kültüvasyon islemleri yapilirken, bitkileri yaralamaktan kaçinilmali.
4. Toprakta bulunan zararlilar ile etkin bir mücadele programi uygulanmali.
Kimyasal mücadele
Bu hastalik etmenlerine karsi daha çok kültürel pratikler uygulanmalidir. Bununla birlikte Benomyl, Captan gibi fungisitler uygulanabilir.
MK
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Fusarium spp.
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net